čtvrtek 24. března 2016

13.2.2016-Den dětské onkologie

Konečně jsem dopsala svou středoškolskou odbornou činnost a dokonce jsem ji i úspěšně obhájila-postoupila jsem do krajského kola. Tudíž mám zase čas na psaní. Po velice dlouhé odmlce tedy přidávám článek o Dni dětské onkologie, který sice proběhl 13. února, takže ho píšu docela pozdě.. Ale víte co se říká - pozdě, ale přece. 
   Den dětské onkologie bych mohla shrnout do jednoho slova - SUPER. Nechci popisovat celý program, protože ten si můžete kdekoliv najít, takže popíšu, jak vypadal můj 13.únor a myslím, že stojí za zmínku i můj večer před DDO.

V pátek v 18:00 to vypuklo - Den D Drama fight. Zkrátka šlo o souboj v improvizacích mezi mým divadelním souborem Morveux a divadelním souborem Čtvrtek večer. Vítěze volilo publikum pomocí barevných papírků a to: červená = Morveux, modrá = Čtvrtek večer. Bylo několik disciplín a na každou šel jeden nebo více členů z každého souboru. Pokud se díváte na Partičku, určitě budete nějaké disciplíny znát (autobus, písnička, 2v1, dominantní a submisivní, dabing a další).
    Já jsem hrála v této disciplíně, která se jmenuje Styly, žánry: někdo z publika vylosuje 3 slova, která v musí ve scénce zaznít, 2 lidé (jeden z každého týmu) se postaví zády k sobě, a na tlesknutí se otočí a hrají v určitém žánru/stylu, který si určí. Většinou jeden začne, čímž určí žánr a druhý se musí samozřejmě přizpůsobit, protože základním pravidlem improvizace, je přijímat vše, co ostatní udělají. My jsme museli vytvořit 3 scénky s třemi různými styly/žánry, ve kterých musela zaznít slova nehet, záchod a bubák. Moc pěkný. (y)  Hráli jsme telenovelu, dokument a horor. Řekla bych, že to bylo fakt vtipný, podle reakcí publika a fotek z představení (mrkněte na ně, na fotkách jsem já a můj soupeř, poslední fotka je záběr hlasování diváků - prohrála jsem). I přes mou velkou porážku, jsme nakonec zvítězili a DS Čtvrtek nám musí natočit video, kde nás vychválí do nebes. Tak tahle proběhl můj večer před DDO.

foto od Matěj Groman Photography

foto od Matěj Groman Photography


13:00 
Jako první byla prohlídka Národního divadla, které jsem se bohužel nemohla zúčastnit, protože jsem byla na přípravném kurzu. Ano, chodím do školy i v sobotu. Podle fotek, které jsem viděla to bylo moc pěkné. Zájemci si mohli vyzkoušet baletní kroky a projít si zákulisí divadla. Určitě se i podívali na slavnou oponu namalovanou Vojtěchem Hynaisem.

14:00
Dorazila jsem na piazzettu Národního divadla, kde už stály stánky a bannery, na kterých byla fakta o dětské onkologii. Čekali tam na mě reportéři z televize, odkaz na videoarchiv jsem dávala na Facebook OnkoTeen. Dělala jsem rozhovor pro 2 televize, ale sdílela jsem jen tu jednu, protože se mi ta reportáž líbila víc. 
    Po rozhovorech jsme si šli s rodinou sednout do kavárny Nona, kam za mnou přišla ta nejvíc inspirativní žena ever. Můj velký vzor - Káťa Vacková. Studuje 6. ročník medicíny a založila skvělou neziskovku Loono. Je prostě boží.






Bez selfie u banneru by to nešlo




15:00 

Lidé se začali hrnout do místnosti, kde měla proběhnout beseda s vyléčenými pacienty, které jsem zastupovala já, Eliška a Marek. Eliška je taky super! Žije v New Yorku a její účet na instagramu, kam přidává fotky, které skvěle dokresluje, sledují desetitisíce lidí. S Eliškou jsme seděly na svých místech, sledovaly, jak se místnost plní a byly čím dál tím víc nervózní.
  Besedu, jejíž moderování se ujmul ambasador DDO Jirka Mádla, zahájil pan doktor Mališ, následovala beseda s námi, vyléčenými pacienty a dětskými onkology. Myslím, že beseda rozhodně nebyla depresivní, jak by si leckdo mohl myslet. Některé naše historky obecenstvo pobavily a lidé si určitě uvědomili, že dětská onkologie nejsou jen strach a slzy.




foto z www.dendetskeonkologie.cz

16:00
Proběhla autogramiáda slavných osobností např, Martin Písařík, Anna Geislerová, Jirka Mádl ad. Na autogramiádě jsem sice nebyla, ale jsem si jistá, že jen svou přítomností a podpisem udělali spoustě dětem obrovskou radost.


foto z www.dendetskeonkologie.cz



17:00
Začal lampionový průvod, který byl....velice zajímavý. Způsobili jsme dopravní zácpu a řekla bych, že několik policistů a řidičů nás v tu chvíli nenávidělo, ale co, šli jsme pro dobrou věc. Celý průvod oživovali zdravotní klauni, kteří rozesmáli nemálo dětských i dospělých tváří.



foto z www.dendetskeonkologie.cz

18:00
Průvod končil na Václavském náměstí, kde proběhl koncert několika interpretů (Portless, Cirkus Ponorka, Eva Burešová, Slza). Ten, kdo měl šátek s logem Dne dětské onkologie, mohl jít do VIP zóny, takže jsme měli super výhled na všechny účinkující. Musím říct, že všichni byli opravdu úžasní. Eva Burešová má naprosto skvělý hlas a několikrát jsem při jejím zpěvu měla husí kůži. Slza snad ani nepotřebuje žádný komentář, kluci jsou super. Prostor mezi jednotlivými zpěváky vyplňovali zdravotní klauni, kteří pro nás měli připravená kouzla apod. 

                                                                  
foto z www.dendetskeonkologie.cz


Po koncertu jsme šli s rodinou a kamarády na takovou malou after party, kterou jsme si moc užili a domu jsme dorazili kolem půlnoci. A abych nezapomněla součástí byla samozřejmě kampaň Light Up Hope Light It Up Gold (Rozsviťme naději, rozsviťme zlatou), do které zapojilo několik českých měst. Dokonce i můj rodný Most. 


foto z www.dendetskeonkologie.cz

foto z www.dendetskeonkologie.cz

Můžete se podívat na skvěle natočenou a sestřihanou reportáž ze Dne dětské onkologie 2016.
   Doufám, že se Vám článek líbil, a snad už teď budu mít více času na psaní! Veselé Velikonoce!


Vaše Markétka



Žádné komentáře:

Okomentovat