pátek 6. listopadu 2015

O co vlastně jde?

Hned na úvod vás musím upozornit, že nejsem odborník a mé znalosti jsou hlavně z osobní zkušenosti a z toho, co jsem se dozvěděla. Myslím, že o tom víc docela dost, ale pro jistotu to oznamuju. Nebudu Vás zatěžovat s "všeobecnýma lékařskýma pindama". Myslím, že není potřeba, aby jste je znali, stačí, když budete mít povědomí o téhle nemoci. Samozřejmě se Vám i přesto pokusím předat toho co nejvíc.
  Onkologie je lékařský obor, který se zabývá zhoubnými nádory, rakovinou. Je spousta lidí, kteří vůbec nevědí, že tahle nemoc se může objevit i u dětí a dospívajících, takže ano, bohužel se může objevit i u dětí. Dokonce se může objevit i u novorozeňat. Je hrozně moc druhů nádorů, každý je jiný, je více nebo méně agresivnější a na každého funguje jiné složení léků. V současné době se standardně používá léčba chemoterapiemi-cytostatiky a případně ozařováním+u některých druhů vyjmutím nádoru. Pokusím se popsat postup léčby u dětských pacientů, aby jste měli představu, jak léčba probíhá.
   Po různých vyšetřeních, biopsii a jasně určené diagnoze, nastupuje pacient na oddělení. Z vlastní zkušenosti a i ze zkušenosti kamarádek z oddělení vím, že když poprvé vidíte dveře s tím děsivým nápisem a víte, že přesně tam máte namířeno, je to takový pocit, na který nikdy nezapomenete. Máte strach z toho co bude a říkáte si "sem přece nepatřím, musí to být omyl". Proto sem dávám fotku těch "hororových dveří"
Ten černobílý filtr tomu dodává dramatičnost, co.  

 Další den jde na takový menší zákrok-na zavedení centrálního žilního katetru, což je taková hadička, která vede do tepny (nejčastěji do subclavie-párové tepny pod klíční kostí). Vypadá asi nějak takto.

Má snaha o nákres CŽK
Nebo se zavádí nitrožilní port, to je taková "komůrka" v žíle. Takže při každém podávání infuzí se musí napíchnout, v tom je výhodnější CŽK. Oboje (CŽK i NP) se zavádí, protože pacienti jsou celou léčbu na kapačkách. Kdyby jim měla pokaždé napichovat kanyla, tak by to žíly už moc nedávaly a praskaly by. Navíc by to bylo až moc bolesti z jehel. Kdo by měl rád jehly?
   Po zavedení jednoho z těchto žilních pomocníčků už dostávají děti první kapačky-zavodnění, kvůli játrům a ledvinám, které čeká dost velká zátěž. Další den už začínají chemoterapie, některé se balí do alobalu, protože se na světle rozkládají a ztrácí tak účinnost.

Takhle vypadá ona pověstná chemoterapie
Na fotce vidíte chemku, tahle zrovna nepotřebuje balit do alobalu, ale ta, která byla před ní byla zabalená, a proto jsou ty hadičky zabalené.Ty dvě "krabičky" jsou pumpy, které hlídají, zda tekutina teče rychlostí, která je tam nastavená, jestli tam nejsou nějaké bublinky, jestli to vůbec kape atp. Když se jí něco nezdá, začne hrozně nepříjemně pípat, dokud nepřijde sestra a nespraví to. Nejlepší to je, když začne pípat v noci, fakt boží. Jinak ta druhá pumpa "pumpuje" tzv. zavodnění, chemoterapie jsou samozřejmě toxické látky, se kterými se musí játra a ledviny nějak poprat, a proto je důležité mít dostatečný přísun tekutin, který zajišťuje právě ta druhá kapačka, která pacienta zavodňuje. Většina dětí zvrací už při první sérii chemo, přestože jim sestry pravidelně dávají léky proti zvracení. Po chemoterapii, která trvá různě dlouho, je pacient propuštěn domu, pokud je mu v rámci možností dobře.
  Chemoterapie zabíjí všechny buňky, které se rozmnožují dělením-krvinky, vlasové folikuly, nádorové buňky atd. Záleží na tom, jak silná cytostatika dotyčný dostává, ale u dětí se většinou dávají hodně silné, protože se ještě dokáží rychle zregenerovat, což znamená, že již po pár dnech od 1.serie chemoterapií začnou vypadávat vlasy a začne klesat počet krvinek. Teď si asi většina z vás řekne "Bože, vlasy! To je hrozný! Koho zajímají nějaký krvinky?!" No, je to úplně naopak. Každý, kdo si prošel onkologickou léčbu už ví, že vlasy jsou to nejmenší. Špatná krev je teprve problém. Například nedostatek bílých krvinek, které mají na starost ničit bakterie, vede ke spoustě problémů-infekce, velice bolestivé afty, nízká imunita-pacienti nemůžou chodit mezi lidi, aby se nenakazili, špatná regenerace. Mezi další problémy patří nízký tlak-omdlévání, celková slabost, krvácivé projevy a tak dále. Občas bývá pokles krvinek tak zlý, že se vytvoří velká infekce, obvykle v puse a dotyčný, nemůže vůbec jíst, pít, mluvit, nic. Je to neuvěřitelně bolestivé. Při tomto problému se musí jet zpět do nemocnice na "krizovku". Většinou pacient dostane v kapačkách silný lék na zmírnění bolesti, antibiotika, umělou výživu, zavodnění a transfuzi.
Nitrožilní výživa (to bílé vlevo) a zavodnění (to poloprázdné vpravo)

Krevní transfuze-kdo nemá rád krev, tak se moc omlouvám
Krevní transfuze-detail. Ne, ta fotka opravdu není obráceně
Obvykle se léčba cytostatiky (chemoterapie) kombinuje s radioterapií-ozařováním, pokud nádor reaguje na ozařování. Ozařování probíhá podle druhu nádoru. Cíleně ozařuje místo s nádorem, takže nejsou zasaženy okolní buňky a vlasy vypadávají pouze pokud se ozařuje hlava. Stejně jako snad každá léčba i ozařování má své vedlejší účinky a to je hlavně spálená kůže v místě ozařování, musí to být dost bolestivé.


Přístroj na ozařování (obrázek z www.zdn.cz)

Dále už se cykly jen opakují, opět záleží na druhu nádoru. Každý nádor je jinak agresivní a zabírá na něj jiná léčba, takže je to dost subjektivní. Doufám, že Vám tento článek něco dal, a že jste opět o něco chytřejší! :)
 
                           

Žádné komentáře:

Okomentovat