čtvrtek 22. října 2015

Proč začínám s tímto blogem

Tenhle blog píšu, protože chci rozšířit povědomí o dětské onkologii. Od doby, co se v tomto "prostředí" tak nějak pohybuji si čím dál tím víc uvědomuji, že jsme hrozně zaostalý stát, co se týče povědomí o této problematice. Nedostatečné povědomí může vést k tomu, že  děti, které se již vyléčí, mají problém zapadnout mezi ostatní, jejich spolužáci se jim smějí a nechtějí se s nimi kamarádit. Lidé si mylně myslí, že toto onemocnění je dědičné nebo dokonce infekční. Dále je nedostatečná informovanost i nebezpečná, protože děti nebo rodiče nepoznají příznaky onkologického onemocnění a přijdou, když už je pozdě. Navíc si spousta lidí řekne "má rakovinu? Pane bože, tak upřímnou soustrast". V dnešní době se vyléčí 83% dětí, mohlo by to být víc, ale stále lepší, než kdyby to bylo třeba jen 20%..Lidé si myslí, že oddělení dětské onkologie je hrozně smutné, všichni tam brečí, umírají, zvrací apod. Pletou se. Opravdu hodně se pletou. Ano, většině dětem je sice zle, ale nuda ani ticho ani smutek tam rozhodně není! Děti i rodiče se tam seznamují, povídají si a smějí se, stejně tak sestřičky a doktoři. Někdy je to tam spíš jako na dětském táboře než jako v nemocnici. Ale teď zpět k tomu, jak je naše země zaostalá. Na rozdíl od nás, se v jiných zemích (Amerika, Velká Británie..) konají akce na podporu výzkumu a šíření povědomí o dětské onkologii. Například Den dětské onkologie (u nás byl letos první ročník) nebo Měsíc dětské onkologie-září (u nás ještě neproběhl ani jeden). Díky těmto akcím všichni znají varovné příznaky, více rozumí onkologicky nemocným pacientům a vyléčené děti nejsou odstrkované od kolektivu, ale naopak k nim spolužáci vzhlíží a oni jim pomáhají rozšířit si vědomosti v této oblasti. V tomto článku bych Vám chtěla popsat jednotlivé akce a ukázat nejzákladnější varovné příznaky.
      Jako první se pokusím Vám popsat Měsíc dětské onkologie, jak už jsem psala, u nás ještě není, takže všechny informace jsem si zjistila na internetových stránkách, které jsou většinou v angličtině (díky bohu za angličtinu od 1.třídy). Mezinárodním symbolem boje proti dětskému onkologickému onemocnění je zlatá stužka, takže všechny akce jsou spojené s tímto symbolem a barvou.
obrázek jsem si vypůjčila z www.awarenessday.co.uk
                            
Jako první je Měsíc dětské onkologie. Každé září se ve světě koná tato akce a pomáhá, jak již napovídá obrázek výše, šířit povědomí, poukazují na důležitost včasného zachycení nemoci a rozpoznání varovných příznaků. I naprosto cizí lidé nemocným dětem a jejich rodinám dokazují, že nejsou v tomto boji sami. V rámci Měsíce dětské onkologie je kampaň tzv. LIGHT IT UP GOLD, kdy se (v zemích, kde tato akce probíhá) rozsvítí stromy v parcích a nejznámější památky zlatě.  Následující dny probíhají nejrůznější akce, většinou charitativní. Jednou z nich je i Time to Remember, při které se vzpomíná na děti, které nemoci podlehly. Našla jsem na internetu pár fotek z MDO, tak se můžete pokochat. :)

Light it up gold
Brighton wheel, Velká Británie
Times Square, NYC
Ženevské jezero, Švýcarsko
Tohle září se v Bostonu, USA v rámci kampaně GO GOLD  všichni hráči z obou týmů (Red Socks a Yankees) oblékli do žlutých triček a vytvořili zlatou stužku. No není to boží?


Další akcí je Den dětské onkologie, který u nás letos proběhl poprvé a to 15.února. Akci pořádá rodičovské sdružení Haima. Cílem je zlepšit péči o onkologicky nemocné děti (např. podporou výzkumu), rozšířit povědomí, podpořit znovuzařazení vyléčených dětí do společnosti a vzpomínka na ty, kteří nemoci podlehli. Součástí byla videomappingová show na budově Rudolfina od 3dsence. Program byl rozdělen na dvě sekce-odbornou a zábavnou. V odborné sekci probíhaly besedy s bývalými dětskými pacienty, fakty a mýty o dětské rakovině a varovné příznaky. V zábavné sekci probíhala autogramiáda VIP osobností (např. Jiří Mádl, který byl zároveň ambasadorem této akce), vypouštění heliových balonků s přáním, malování na obličej, tvořivá dílna, klauniáda a již zmíněná videomappingová show.




obrázek jsem "ukradla" z www.dendetskeonkologie.cz                             

ukázka z videomappingové show, zdroj: www.dendetskeonkologie.cz
Bohužel jsem se Dne dětské onkologie nemohla zúčastnit, ale myslím, že to bylo super a těším se na další ročník! :) A abych nezapomněla, skvělý herec a ještě lepší člověk, Jirka Mádl natočil pozvánku na DDO, na kterou se můžete podívat tady je to tak boží, že jsem to viděla snad 20x (haha). Dále se ještě můžete podívat na něco jako reportáž, která je také moc pěkná.
  Doufám, že se Vám první článek líbil a můžete se těšit na další (který snad bude brzy).

Žádné komentáře:

Okomentovat