středa 23. prosince 2015

Christmas is coming..

Zdravím všechny! Po dlouhé době zase píši článek, bohužel nemám moc času (kvůli škole, samozřejmě. Ta může za všechno). Každopádně se budu snažit psát častěji, slibuji. Dnešní článek bude něco úplně jiného, než byste ode mě čekali. Sice píšu tenhle blog, abych rozšířila povědomí o dětské onkologii, ale myslím, že by Vás možná mohl zajímat i celý můj život, jaká jsem ve skutečnosti, co mám ráda a tak podobně. Takže bych zavedla rubriku, která je o mě, ale chtěla bych vědět, co si o tom myslíte vy. Pokud chcete čistě jen onkoblog, přizpůsobím se. Napište mi Váš názor sem do komentářů nebo na fb, budu moc ráda. Napsala bych tenhle článek dřív, ale časově jsem na tom dost špatně, omlouvám se. Vím, že je 23. prosince, takže asi nic už vyrábět nebudete, ale máte alespoň nápady na příští rok.
    Asi to o mě ví málokdo, ale jedna z mála věcí, ve kterých jsem fakt dobrá, jsou ruční práce. Hrozně mě baví něco vyrábět sobě a hlavně mým blízkým. A vzhledem k tomu, že máme vánoční čas, tak Vám ukážu, co a jak jsem vyráběla, takže to budete mít jako DIY a zároveň uvidíte, jak jsem úžasná a šikovná (hahaha, ne). Tak jdeme na to!

 Jako první tu mám návod na čepičku, kterou můžete využít jako stylovou ozdobičku na stromek. Připravíme si nějakou bavlnku, je úplně jedno jakou, nůžky, tužku, dlouhé pravítko, ruličku od toaletního papíru nebo od kuchyňských ubrousků.


Vezmeme si pravítko, na ruličce na dvou místech odměříme od kraje 1,5 cm, uděláme značky a spojíme čarou podle pravítka.



Ruličku lehce splácneme a odstřihneme okraj, který jsme si vyměřili.


Spláclý ovál trochu upravíme tak, abychom získali kruh.


Vezmeme si bavlnku a nastřiháme několik pramínků o cca 30 cm.






Vezmeme si kruh a jeden kousek bavlnky, ten ohneme na půl.



Střed bavlnky provlékneme prostředkem kruhu a konce bavlnky provlékneme středem. Tohle neumím moc dobře popsat, ale snad pomohou obrázky.








Tento postup opakujeme, dokud "neobalíme" celý kruh.



Teď všechny "třásničky" provlékneme dovnitř kruhu. Opět to spíš pochopíte z fotek.









Pomocí kousku bavlnky svážeme prameny k sobě..

..A pořádně utáhneme.






Zvolíme si dva pramínky, nějakým způsobem si je dáme na stranu a ostatní zastřihneme do tvaru bambule.





Když máme bambuli, svážeme dva prameny, které jsme si dali stranou, vytvoříme očko a zastřihneme konce.



Do očka si provlékneme háček a máme hotovo! Můžeme zdobit stromeček. :)





Tento návod jsem našla zde


Další je jsou mé oblíbené provázkové stromečky. Je naprosto jednoduché a vypadá to moc hezky. Tyhle stromečky jsem našla u youtuberky jménem Paula Stephânia. Má boží nápady a opravdu moc ráda jí sleduju. Je to sice nějaká Portugalka nebo co, ale má moc pěkná videa, takže i když jí nerozumím, dá se podle nich vyrábět úplně v pohodě. Na stromečky budeme potřebovat tavící pistoli, izolepu, nějaké korálky (kuličky, perličky, cokoliv..), stužku (mašličku), misku, herkules, nůžky, štětec, tužku, kružítko, trychtýř, pravítko, kuchyňskou folii, a barevný provázek.


Na obrázku už mám trychtýř hotový, ale předpokládám, že se vám doma jen tak nepovaluje trychtýř ze čtvrtky, takže si ho nejdřív vyrobíme, i když to většina z vás nejspíš umí. Já jsem použila obyčejný papír, abych vám jen ukázala postup. Můj zelený jsem vyráběla z velké čtvrtky, čím větší čtvrtka, tím větší trychtýř a tím větší stromek.  Pomocí kružítka si uděláme kružnici a pravítkem narýsujeme průměr (musíme protnout střed), čímž získáme polovinu.




Půlku kružnice si vystřihneme a zabalíme do kornoutku.




Slepíme pomocí lepidla nebo lepící pásky.

A máme hotový trychtýř. Nyní už přejdeme k samotnému stromečku. Vezmeme si folii a zabalíme do ní trychtýř (já už používám svůj zelený).


Lepící páskou folii připevníme k vnitřku trychtýře, aby se nám nehýbala. 




Když máme trychtýř obalený, "vytlačíme" si dostatek lepidla do misky a namočíme do něj provázek, pomáháme si štětcem, abychom nebyli od lepidla víc, než je třeba.


Teď už se trochu ušpiníme, vezmeme konec provázku a začneme obalovat spodek trychtýře.

Vždy si namočíme kousek provázku, omotáme, znovu namočíme kousek a tak postupujeme, dokud se nedostaneme ke špičce. Můžeme ještě znovu stromek lehce omotat směrem dolu, aby byl zajímavější. Provázek odstřihneme a stromek dáme přes noc na topení nebo ho vysušíme pomocí fénu, já preferuji spíše topení.


Další den, nebo když už je stromek suchý, opatrně sloupneme izolepu a vyndáme papírový trychtýř.




Poté vyndáme i folii. A jsme skoro u konce.





Vezmeme si k ruce korálky a mašličku a pomocí tavící pistole lepíme korálky na stromek a na špičku přilepíme mašličku. (Pěkně se mi to rýmuje, co)




A stromek je hotový! :)

Vzhledem k tomu, že teď tolik "frčí" Star Wars (ano, i já jsem podlehla), jsem jako poslední návod zvolila Yoda vločku. Návod jsem našla opět na YT, akorát na jiném kanálu-Handimania. Ze všech tří mi tohle přijde nejtěžší, protože je hodně pracné to vystřihování, ale výsledek je super! :) Potřebovat budete jen nůžky, řezák, nůžtičky na nehty a vytisknutý vzor ( zde ). 

Vzor si vystřihneme, přeložíme a otočíme tak, aby Yoda nebyl vidět.





Krajní výseče přehneme tak, jak je to na obrázku níže.


Otočíme a opět přeložíme krajní výseče podle šipek. 






Když máme trojúhelník s Yodou, začneme vyřezávat a vystřihovat.


Vystřižený trojúhelník rozložíme a tadáá, vločka je hotová!



Na této stránce najdete video návod a další vzory, které si můžete vytisknout (BB-8, Darth Vader atd)


Tak to je vše, doufám, že se Vám tento u mě neobvyklý článek líbil a budu se těšit na Vaše komentáře.

Přeji Vám krásné prožití Vánoc, bohatého Ježíška, hodně štěstí a hlavně ZDRAVÍ v roce 2016! :)


3 komentáře:

  1. Ano chceme články o celém tvém životě :) Jinak super nápady :)

    OdpovědětVymazat
  2. Markéto, dnes jsem si o tobě, statečné holce, přečetla článek a chci poznat i tvůj blog. Ráda si přečtu i příspěvky o tvém životě, prostě všechno. Vidím, že máme společný koníček a to ruční práce. Pokud budeš mít chuť, zvu tě na můj blog.

    OdpovědětVymazat